Fabriek voor recyclen luiers gaat van start

Er wordt al langer gezocht naar een betere verwerking van het luierafval en nu is het zover.

Voordat een kind zindelijk is, gebruikt het meer dan 5000 luiers. Volgens Milieu Centraal telt Nederland elk jaar een half miljoen kinderen die luiers om hebben. Tel daarbij nog eens steeds meer ouderen die incontinentie-producten gebruiken. Kortom, die berg afval wordt de komende jaren alleen maar groter en groter. Wat gaan we er mee doen?

Er wordt al langer gezocht naar een betere verwerking van het luierafval en nu is het zover. Na twee jaar proefdraaien start afvalverwerker ARN in Weurt (bij Nijmegen) met een fabriek voor luier-recycling. De bouw is nagenoeg afgerond en in december kan de luierrecycling starten.

luier

Hoe werkt het

De luiers – met inhoud – worden verhit met stoom tot 250 graden. Dan wordt alles vloeibaar. De plastics smelten en komen boven drijven. Deze klonters worden er uit gezeefd. De hoge temperaturen breken alle bacteriën, virussen en resten van medicijnen af, zodat de nieuwe producten ook veilig zijn voor gebruik.

De recycling levert dus vier producten op: groen gas, plastic, kunstmest en biomassa.

Wat betekent dat voor Horst aan de Maas

Van 2012 tot 2016 werden luiers in Horst aan de Maas samen met keukenafval ingezameld. Deze wijze van inzamelen leidde ertoe dat de compost van het keukenafval geen milieukeurmerk meer kreeg. We zijn toen overgegaan op aparte inzameling van luiers via brengcontainers. Het voordeel hiervan is dat we nu meteen kunnen inspelen op de nieuwe ontwikkelingen ten aanzien van luierverwerking.

Vanaf 3 december gaan de luiers uit Horst aan de Maas naar de recycling in Weurt. Daarmee zijn we wederom voorloper, zowel provinciaal als landelijk gezien en zijn we weer een stapje verder op weg naar een kringloop economie.

Voor de inwoners van Horst aan de Maas verandert er weinig. De luiers kunnen – zoals nu ook gebeurt – naar de daarvoor bestemde luiercontainers gebracht worden. Omdat het aangeleverde materiaal (visueel) gecontroleerd moet worden, vragen wij u het luiermateriaal voortaan in doorzichtige plastic zakken aan te bieden. Zorg ervoor dat de volgende producten er NIET bij zitten:

  • Zalfpotjes of tubes
  • Medicijnverpakkingen
  • Onderleggers
  • Washandjes
  • Stoma-materiaal
  • Ziekenhuisafval.

Deze materialen verstoren het recyclingproces en moeten bij het restafval (in de tariefzak) of de KCA-inzameling (medicijnen en ziekenhuisafval) aangeboden worden.

 

Subnavigatie