Echtscheiden of geregistreerd partnerschap beëindigen

Een echtscheiding aanvragen doet u bij de rechtbank. U heeft hiervoor een advocaat nodig. U kunt de echtscheiding niet aanvragen bij de gemeente.

Voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap hoeven partners niet altijd naar de rechter. Dit hangt er vanaf of zij het met elkaar eens zijn en of zij minderjarige kinderen hebben. Meer informatie over het beëindigen van een geregistreerd partnerschap zonder tussenkomst van de rechter vindt u op de website van de rijksoverheid.

Opname in Burgerlijke stand

Na de uitspraak van de rechter geeft uw advocaat de echtscheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap bij de gemeente door. De echtscheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap is officieel zodra de gemeente dit opneemt in de burgerlijke stand.

U kunt de echtscheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap alleen laten opnemen in de gemeente waar het huwelijk of geregistreerd partnerschap staat ingeschreven. Voor de melding bij de gemeente heeft uw advocaat nodig:

• een schriftelijk verzoek tot inschrijving in het register van de burgerlijke stand.
  • eventueel een bewijs (beschikking) van de uitspraak van de rechtbank. Hierbij hoort ook de akten van berusting. Dit betekent dat u niet tegen de uitspraak van de rechter in beroep gaat.

Meer informatie

Wilt u meer weten over echtscheiden of het beëindigen van het geregistreerd partnerschap? Kijk dan op de website van de rijksoverheid.