Geboorte aangeven

U kunt online geboorteaangifte doen. Een geboorte online aangeven werkt snel, gemakkelijk en kan 24 uur per dag. Een uitkomst voor ouders zodat ze de eerste dagen na de geboorte zoveel mogelijk tijd met hun kindje kunnen doorbrengen. Een fysieke handtekening op de akte is nog wel noodzakelijk. Wij maken een afspraak om deze handtekening bij u thuis te zetten. Uiteraard bent u ook op het gemeentehuis welkom voor het zetten van de handtekening. Uiteindelijk is het de bedoeling dat straks ook de handtekening online gezet kan worden.

Geboorte aangeven

U kunt de aangifte ook persoonlijk bij de gemeente doen. Dit moet binnen 3 dagen bij de gemeente waar het kind geboren is. Als de derde dag een zaterdag, zondag of een feestdag is, dan mag u de aangifte nog op de eerste werkdag erna doen. U kunt hiervoor een afspraak maken of u komt langs tijdens onze openingstijden.

Wie doet aangifte

U mag aangifte van een geboorte doen als u:

  • De vader of moeder bent van het kind (online met beide DigiD’s).
  • Bij de geboorte aanwezig was (online niet mogelijk).
  • Bewoner bent van het huis waar het kind is geboren (online niet mogelijk).
  • Het hoofd van de inrichting (bijvoorbeeld ziekenhuis of gevangenis) bent waar het kind is geboren (online niet mogelijk).

Meenemen

  • Geldig legitimatiebewijs van uzelf en de moeder.
  • Als het kind voor de geboorte is erkend neemt u een kopie van de akte mee.
  • Eventueel het trouwboekje of partnerschapsboekje, u mag uw kind daarin laten vermelden.

Online aangifte doen

Als u online aangifte wilt doen, heeft u uw DigiD nodig. Het is handig deze bij de hand te hebben samen met andere belangrijke papieren als de geboorte aanstaande is.

Kosten

Aangifte doen van de geboorte van een kind kost niets.

U kunt een uittreksel van de geboorteakte aanvragen tegen vergoeding van kosten.

Meer informatie

U kunt bij uw gezamenlijke eerste kind kiezen welke achternaam uw kind meekrijgt. Wilt u kiezen voor de achternaam van de moeder, dan maakt u vóór de geboorte van het eerste kind een akte van naamskeuze op. Alle volgende kinderen uit dezelfde relatie krijgen ook dezelfde achternaam als het eerste kind.