Inspiratie dag Samen sterk voor jongeren

Zalen van Zeven - Utrecht
13 mei 2025 - 13 mei 2025 10:00 - 16:30
IN! Horst aan de Maas, IN! Opgroeien

Effectieve middelenpreventie door een betrokken omgeving Bij middelenpreventie bij jongeren denken veel mensen vaak als eerste aan voorlichting. Maar de omgeving van jongeren is minstens zo belangrijk. Denk aan de ouders, de schoolomgeving, de sportvereniging en de culturele achtergrond. Op deze inspiratiedag vertellen toonaangevende sprekers over onderwerpen als opvoeden, vapen en roken op school, social media-gebruik en hoe je cultuursensitief kunt werken. Je krijgt nieuwe inzichten, kunt ervaringen uitwisselen met collega’s en krijgt praktische handvatten mee, die je meteen kunt toepassen in jouw werkveld. Zorg dus dat je erbij bent!

Voor wie

De inspiratiedag is bedoeld voor professionals die zich inzetten voor preventie van verslavende middelen, zoals nicotine, alcohol en drugs, en zich hard maken voor een gezonde digitale balans bij jongeren van 10 tot 24 jaar. Denk aan preventiewerkers, GGD-medewerkers, gemeentemedewerkers, schoolprofessionals (zoals zorgcoördinatoren en mentoren), jongerenwerkers, jeugdzorgmedewerkers en leerplichtambtenaren. Of je nu direct met jongeren werkt of beleid ondersteunt, deze dag biedt waardevolle kennis, tools en netwerkmogelijkheden om jouw impact te vergroten.

Plenaire Sprekers

Gewone pubers in turbulente tijden
De wereld waarin jongeren opgroeien verandert razendsnel. Sterker nog, de wereld is nog nooit zo snel veranderd als in de afgelopen tien jaar. Van prestatiedruk en sociale media tot klimaatverandering en een nieuwe alcohol leeftijdsgrens: deze ontwikkelingen hebben grote invloed op generatie Z(oomers) en generatie Alfa. Bovendien zijn wij als opvoeders anders dan voorgaande generaties. Hoe begeleid je pubers in deze complexe tijd?

In deze sessie krijg je inzichten in de impact van maatschappelijke ontwikkelingen op jongeren en praktische tools om een goed gesprek te voeren, grenzen te stellen en ze in beweging te krijgen. Een frisse blik op wat werkt en wat niet, met als doel jongeren écht begrijpen en ondersteunen in deze turbulente wereld.

Henno Oldenbeuving (jongerenexpert/spreker/auteur/docent) *BOEK: Snap dat dan!) verdiepte zich niet alleen in het puberbrein, maar ook in trends van nu en belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen die invloed hebben op ons én onze kinderen. Binnen het onderwijs en bedrijfsleven geeft hij hier regelmatig masterclasses over.

De schaduw van ongelijkheid: kansen, middelengebruik en het beschermen van jongeren

Wat hebben kansenongelijkheid en middelengebruik met elkaar te maken? Meer dan je denkt. In een krachtige keynote neemt Karim je mee in de verborgen dynamiek tussen maatschappelijke ongelijkheid en het gedrag van jongeren. Hij laat zien hoe beperkte kansen in onderwijs, werk en omgeving kunnen leiden tot risicovol gedrag, waaronder het gebruik van middelen.

Met persoonlijke verhalen, scherpe analyses en concrete praktijkvoorbeelden maakt Karim duidelijk dat middelengebruik niet losstaat van de wereld waarin jongeren opgroeien. Maar hij laat ook zien wat wél werkt: hoe preventiewerkers, gemeenten, GGD-medewerkers en onderwijsprofessionals samen kunnen bouwen aan een veilige en gezonde omgeving, waarin jongeren de juiste keuzes kunnen maken. Samen maken we de schaduw van ongelijkheid zichtbaar én overbrugbaar.

Karim Amghar is een Nederlandse schrijver voor o.a. Trouw en NRC, auteur van de boeken Van Radicaal Naar Amicaal en HOOR MIJ ZIE MIJ, programmamaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional, trainer en docent van Marokkaanse afkomst.

Meer informatie en de mogelijkheid om aan te melden vindt u op deze pagina van Trimbosexterne-link-icoon.