Preventieaanpak jeugd

Informatie over de preventieaanpak voor jeugd.

Opgroeien in een kansrijke omgeving

Aan de basis van deze lokale aanpak staat de Nederlandse preventieaanpak voor gemeenten, ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (OKO). OKO is gebaseerd op de werkwijze van een IJslands preventiemodel en richt zich op de belangrijkste factoren in de leefomgeving van jongeren die het risico op middelengebruik verkleinen (beschermende factoren) of het risico vergroten (risicofactoren). Het doel is een leefomgeving te vormen waarin de jongeren gelukkig en gezond kunnen opgroeien. 

Speerpunten

Elke 2 jaar wordt de vragenlijst jeugdmonitor GGD door leerlingen van klas 2 en klas 4 van het voortgezet onderwijs in Horst aan de Maas. De monitor geeft inzicht in hoe het gaat met onze jongeren in relatie tot hun omgevingsfactoren. Het voeren van het gesprek over de resultaten van de monitor is onderdeel van de preventieaanpak van IN! Horst aan de Maas. Hiermee worden onderwerpen opgehaald die extra aandacht verdienen. Dit bepaalt de koers ten aanzien van de activiteiten die ontwikkeld worden om de beschermende factoren te versterken en de risicofactoren te verminderen. 

Speerpunten voor 2025

  1. Duurzaam inzetten op de ontwikkeling van het opgroeiende kind.
  2. Gericht inzetten op het welbevinden van jongeren/jongvolwassenen.
  3. Focus op de beschermende rol van ouders in het opgroeien van het kind.

Samenwerkingspartners

In Horst aan de Maas werken we samen aan het versterken van de leefomgeving van onze jongeren. Dit doen we met deze partners:

  • Synthese (welzijnsorganisatie)
  • GGD
  • politie
  • Vincent van Gogh (voor geestelijke gezondheidszorg)
  • Yuverta (middelbaar onderwijs)
  • Dendron college (middelbaar onderwijs)

Wij kunnen dit niet alleen. Hiervoor zijn wij allemaal nodig: ouders, scholen, buren, sportclubs, kennissen. We horen daarom graag uw signalen én uw tips om met elkaar in gesprek te gaan.