Last van dieren en ongedierte
Heeft u last van kakkerlakken of ratten bij uw woning? Ziet u ongewenste diersoorten in de openbare ruimte? Kijk wat u kunt doen.
Wat doet u bij welk dier?
Vliegende dieren
- Wespen: neem contact op met een professionele wespenbestrijder. Zit het nest op een openbaar toegankelijke plaats en is het een gevaar? Dan meldt u het bij de gemeente.
- Bijen en hommels: neem contact op met een imkervereniging. Zit het nest op een openbaar toegankelijke plaats en is het een gevaar? Dan meldt u het bij de gemeente.
- Aziatische hoornaar: de hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Lees op de website van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) hoe u de hoornaar herkent. Ziet u een hoornaar? Maak een goede foto en geef uw melding door via waarneming.nl.
- Vleermuizen: een vleermuis is een beschermde diersoort. U mag vleermuizen daarom niet bestrijden. Heeft u overlast van de vleermuizen? Meld het bij de gemeente.
- Kraaien, kauwen, eenden, reigers, ganzen en wilde duiven: dit zijn beschermde diersoorten. De gemeente neemt daarom geen actie tegen overlast van deze vogels. Heeft u overlast door duiven van duivenmelkers? Probeer het eerst samen op te lossen. Synthese kan u hierbij helpen.
Zwervende, loslopende dieren
- Verwilderde, verwaarloosde, zwervende of gedumpte huisdieren: neem contact op met Dierenambulance Limburg-Noord (DABNO), telefoon: 085 - 273 88 99.
Ratten
- Muskusrat bij watergangen: neem contact op met het Waterschap Limburg: telefoonnummer 088 - 889 01 00.
Konijnen
- Overlast in de openbare ruimte? Meld het bij de gemeente.