Melden verplichte geestelijke zorg
Bent u bang dat iemand zichzelf of anderen in gevaar brengt door een psychiatrische ziekte? En wilt u dat de gemeente onderzoek doet of iemand verplichte geestelijke zorg nodig heeft? Meld dit bij de gemeente. De gemeente onderzoekt dan welke hulp nodig is. Iemand kan dan ook verplichte zorg krijgen. Dit is geregeld in de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz).
Wanneer melden?
U kunt een melding doen als deze punten gelden voor de persoon over wie u de melding doet:
- Iemand is een gevaar voor zichzelf of voor anderen;
- Iemand krijgt of wil geen hulp. Of niet de goede hulp.
- Iemand woont in Horst aan de Maas. Woont de persoon in een andere gemeente? Doe dan in die gemeente een melding.
- Iemand is 18 jaar of ouder.
U kunt bij de melding aangeven of u wilt dat degene over wie u de melding doet mag weten dat u de melding gedaan heeft.
U mag geen onterechte meldingen voor verplichte zorg doen. Dat is strafbaar.
Twijfelt u om een melding te doen? Bijvoorbeeld omdat u niet weet of uw zorgen kloppen? Of is iemand geen gevaar voor zichzelf of anderen, maar maakt u zich wel zorgen? Lees wat u kunt doen als u denkt dat iemand zorg nodig heeft.
Wat is verplichte zorg?
Iemand krijgt verplichte zorg als hij of zij door psychische problemen een gevaar voor zichzelf of anderen is. De verplichte zorg kan thuis of in een instelling zijn. Iemand heeft altijd het recht om zijn of haar eigen wensen te laten horen. Dit kan via een patiëntenvertrouwenspersoon (pvp). De patiëntenvertrouwenspersoon is iemand die werkt bij de onafhankelijke Stichting PVP. De gemeente zorgt dat een patiëntenvertrouwenspersoon contact met iemand opneemt.
Na uw melding
De gemeente doet een verkennend onderzoek: is (verplichte) hulp nodig en zo ja welke? Gedwongen hulp krijgen is ingrijpend. Daarom bekijkt de gemeente eerst of vrijwillige zorg mogelijk is. Is vrijwillige zorg niet mogelijk, maar is er wel hulp nodig? Dan vraagt de gemeente een zorgmachtiging bij de officier van justitie. De officier toetst het verzoek. Vindt de officier van justitie dat het aan de voorwaarden voldoet? Dan legt de officier het verzoek voor aan de rechter. De rechter beslist of de persoon verplichte zorg moet krijgen.
Op de hoogte blijven
Bent u een 'essentiële naaste' van degene over wie u een melding doet? Dan krijgt u van de gemeente de uitkomst van het onderzoek te horen. Dit doen we binnen 14 dagen. Deze personen zijn essentiële naaste:
- ouders
- echtgenoten
- geregistreerde partners
- wettelijke vertegenwoordigers van de betrokkene
- naasten die essentieel zijn vanwege de continuïteit van zorg
Bent u geen essentiële naaste? Dan kunnen wij u niet informeren over de uitkomst vanwege de privacy van degene over wie de melding gaat.
Doorzettingsmacht
Als essentiële naaste heeft u doorzettingsmacht. Dat betekent dat u zelf een verzoek voor verplichte zorg kunt indienen bij de officier van justitie als de gemeente dat niet doet. Of als de officier van justitie het verzoek niet voorlegt aan de rechter. U doet dit schriftelijk bij de officier van justitie.